donderdag, mei 10, 2007

Photo of the day en fototips....Zag vandaag dat viooltje ook een soort vruchtjes krijgen als ze uitgebloeid zijn... Wist ik niet! Toch leuk zo'n foto van de dag. Ontdek je nog eens wat nieuws!
** I saw today that Violins get a kind of Fruits when they have bloomed... Did know that!
That's why a picture a day is so much fun. You learn new things!

Emine vroeg of ik fototips heb.
Tja moeilijk hoor. Ik ben ook maar een amateur en vind het lastig om tips te geven. Lijkt het net of ik het wel weet....

Maar goed ik zal een poging doen. Uiteraard is alles mede afhankelijk van je camera!
Wij hebben gewoon een goede camera, die prachtige foto's maakt. Een Panasonic DMC FZ30.
Geen spiegelreflex, maar wel vergelijkbaar.

Voor de foto's van de dag, schiet ik meestal op de Macro stand. Op veel toestellen een keuzeknop met een bloemetje erop. Soms op je toestel zelf, soms in je menu. De handleiding erbij kan heel handig zijn ;)
Bij mij zit deze knop aan de zijkant van het toestel.

Verder heb ik mijn camera op de diafragmastand staan. Dit kan niet op compactcamera's...
Met het diafragma speel ik een beetje. Op het LCD scherm kun je vrij aardig zien wat er gebeurd. Welk deel wordt scherp?
Wordt de foto erg donker, dan moet het diafragma verder open, dus de waarde omlaag. (heeeel tegenstrijdig, grote waarde= klein diafragma/ opening; kleine waarde= groot diafragma/ opening). Wordt 'ie te licht moet het diafragma kleiner, dus hogere waarde.

Daarnaast speel ik met de belichting. Op mijn toestel zit een +/- knop. Als ik daarop druk kan ik langer of korter laten belichten. Ik kan zelf de waarde daarvan instellen.

Verder is het belangrijk dat je je witbalans in je menu goed hebt staan. Bij zonnig weer buiten op het zonnetje, bij kunstlicht binnen op het gloeilampje, etc. Ook dit kan bij jouw toestel net anders zijn, dus pak je handleiding erbij!

O, en crop je foto's. Knip dat deel eruit dat je wilt hebben. Mijn foto's van de dag zijn bijna allemaal gecropt. Je kiest gewoon het mooiste deel uit.

Zo, en nu aan de slag jullie! En ik wil jullie foto's zien! Link ze in het Comment gedeelte, misschien kan ik dan nog tips geven op je foto! Succes!

6 opmerkingen:

mirandaf zei

Super zeg! Mooie kleur ook! En thanks voor de tips, maar ik weet zo ie zo al dat ik moet beginnen met een andere camera! :-)

Birgit zei

Mooie foto's Miranda!

Eminepala zei

dank je miranda voor de goede tips.. Ik zal proberen om een foto te maken ;)

xoxo
Emine

Je@net zei

Gave foto!!
En bedankt voor de tips!

Vanessa zei

bedankt voor je fototips
maar klinkt ingewikkeld
misschien moet ik maar eens een foto cursus gaan volgen?

Anoniem zei

Weer een heel gave foto, Miranda.
Helaas heb ik momenteel weinig gelegenheid om te fotograferen, maar ik zal zeker je tips in mijn achterhoofd houden, als ik weer aan de slag ga.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...